Afgelopen winter maakte ik een solo 5-daagse DIY trektocht op La Gomera. La Gomera is een van de minder bezochte Canarische eilanden en staat met name bekend om de prachtige wandelroutes. Deze routes leiden je door tropische groene heuvels, mistige Laurierbossen, dorpjes met pastelkleurige huizen, droge cactushellingen en langs een ruige kust. Online was er niet zoveel te vinden over meerdaagse wandelingen (zonder gids) op dit eiland, vandaar dit artikel met tips en tricks voor jouw eigen toekomstige DIY meerdaagse trektocht op La Gomera!

La Gomera

“Alleen de slimme mensen komen naar La Gomera” zei een taxi chauffeur met enige trots toen hij mij weer bij San Sebastian afzette en mij meteen ook uitnodigde om nog een kop thee met hem te drinken. La Gomera is een van de meest tropische eilanden van de Canarische eilandengroep, maar wordt relatief weinig bezocht, waardoor het haar rustige en idyllische charme heeft behouden. La Gomera staat bekend om haar diversiteit in natuurschoon waarbij ‘tropisch’ zich afwisselt met ‘bos’, ‘kust’ en ‘droge vlaktes’. Onderweg kom je kleurige bloemen tegen, kwetterende vogeltjes en vele palmbomen, Aloe vera en cactussen.

Meerdaagse trektocht La Gomera - Onderweg van El Cedro naar Hermigua
Onderweg van El Cedro naar Hermigua

Wandelen op La Gomera

La Gomera is een echt wandeleiland. Desondanks kwam ik nauwelijks andere wandelaars tegen. Ik zou de moeilijkheidsgraad classificeren als ‘medium’. De paden zijn goed begaanbaar en makkelijk te volgen, maar de paden zijn wel smal, stenig en soms steil. Een basis conditie is dus wel vereist en bij regenachtig weer kan het erg glad worden. De beste reistijd voor La Gomera is het voorjaar en het najaar. Ik was er zelf in Januari en heb hier en 1 dag flink regen gehad.

Route 5-daagse trektocht op La Gomera inc. kaart

Ik heb een eigen route gecreëerd op basis van online te vinden routes van reisorganisaties en blogs. Deze route combineert o.a. stukken van de GR 131 en GR 132 met andere wandelpaden op het eiland. De route gaat door het binnenland met ook stukken langs de kust. Mijn route is hier en daar wat aangepast in verband met regen, dus je zou de route zelfs in vier dagen kunnen lopen. Ik liep de route solo, zonder gids en met eigen bepakking.

Voor de start van je La Gomera trektocht raad ik aan de volgende apps te downloaden op je telefoon:

 • Mapy.cz (hele handige gratis offline app, waarbij de paden duidelijk aangegeven staan)
 • Wikiloc (via deze betaalde app download ik de routes in .gpx formaat)
 • MapOut (via deze gratis offline app laat in de route in .gpx format in, kan eventueel ook in de Wikiloc app zelf)
 • Maps.me (handige gratis app waar ook supermarkten, uitzichtspunten, restaurants en guesthouses op staan).
Terrassen vlakbij Hermigua
Terrassen vlakbij Hermigua

Dag 1: Roque de Agando naar El Cedro

 • Duur: Ongeveer 4 uur
 • Wat: Taxi vanuit San Sebastian de La Gomera naar Roque de Agando, het startpunt van mijn route. Via de GR131 naar hoogste punt ‘Alto de Garajonay’ (1487 meter) en dan langs diverse uitzichtpunten (helaas te mistig) naar El Cedro
 • Accommodatie: Camping La Vista

Dag 2: El Cedro naar Hermigua

 • Duur: Ongeveer 3 uur
 • Wat: Een regenachtige dag en vandaar slechts een korte, maar prachtige wandeling vandaag langs watervallen, groene heuvels, bananenplantages en palmbomen naar Hermigua. Veelal afdalen.
 • Accommodatie: La Casa Creativa

Dag 3: Hermigua naar Valle Des Hermosas

 • Duur: Ongeveer 6,5 uur
 • Wat: Van Hermigua naar het dorpje Azulo (1 uur) via Mirador Abrante (1,5 uur) en Las Rosas (1,5 uur) naar Valle des Hermosas (2,5 uur)
 • Accommodatie: Wildkamperen in de buurt van Valle des Hermosas

Dag 4: Valle des Hermosas naar Arure

 • Duur: Ongeveer 7 uur
 • Wat: Een bergachtige route met smalle paden en vele hoogtemeters (1600?), via honderden palmbomen naar het kleine dorpje Arure.
 • Accommodatie: Studio in Aruere

Dag 5: Arure via Valle del rey naar Las Hayas

 • Duur: Ongeveer 5 uur
 • Wat: Afdalen naar ‘hippie enclave’ Valle del Rey met hierna weer langzaam stijgend naar La Hayas
 • Accommodatie: AirBnB in Las Hayas

Dag 6: Bus terug naar San Sebastian de La Gomera zat helaas vol (!), genoodzaakt om een taxi te bellen.

Suggesties m.b.t. deze route:

 • Vanaf Hayas teruglopen naar San Sebastian de La Gomera
 • Overnachten in San Sebastian de La Gomera
 • Indien je er voor kiest om wandelingen te maken vanuit een vaste plek dan zou ik in ieder geval Hermigua als een van de uitvalsbasissen kiezen.
Wandelroute DIY La Gomera - kaart
Wandelroute DIY La Gomera – kaart

Wat te zien en doen op La Gomera?

San Sebastian de La Gomera – Pastelkleurige huizen en kerken

Parque Nacional de Garajonay – Er hangt een permanente mist in dit bijzondere dichtbegroeide Laurierbos wat zo’n 10% van het eiland beslaat. Passaatwinden zorgen voor een constante aanvoer van vocht wat zorgt voor een groene jungle gevuld met mos begroeide bomen.

Leer de lokale talen – Silbo de ‘whistle language’ en ‘Canarisch Spaans’. Silbo werd vroeger gebruikt om boodschappen over te brengen over grote afstanden middels fluit geluiden. Canarisch Spaans is een dialect met eigen vocabulaire. Een handig woord in Canarisch Spaans is ‘guagua’ wat bus betekent.

Vallehermosa – Een prachtige groene vallei

Valle Gran Rey – Prachtige valleien vol palmbomen en een hippie community. Vanuit hier worden ook boottochten georganiseerd waarbij de kans aanwezig is om dolfijnen en walvissen te spotten.

El Cedro – Een heel klein dorpje vlakbij een prachtig ravijn.

Probeer papas arrugadas (aardappelen) en mojo (saus)

Geniet van het uitzicht bij Mirado de Abrante – Glazen gebouw met prachtig uitzicht over Tenerife

Meerdaagse wandeling op La Gomera - Vlakbij Hermigua
Meerdaagse wandeling op La Gomera – Vlakbij Hermigua langs de kust

La Gomera versus Tenerife

Een gesimplificeerde vergelijking tussen La Gomera en Tenerife

La GomeraTenerife
RustigDruk
Weinig eetgelegenheden, geen nightlifeVeel eetgelegenheden, veel nightlife in grote plaatsen
Met name wandelen, mogelijkheid tot boottocht/snorkelenVeel verschillende activiteiten (klimmen, kitesurfen, wandelen)
In het algemeen wat oudere reizigersOok veel jongere reizigers
Minder ‘hoogte’Hogere bergen zoals El Teide
Kleine (kiezel) strandenGrote zandstranden

Wat neem ik mee voor wandelen op La Gomera

 • Wandelstokken zijn handig in verband met steile paden.
 • Waterdichte wandelschoenen klasse A, A/B of B
 • Regenkleding
 • Eventueel kampeerspullen
 • Voldoende cash geld
 • Juiste apps op je telefoon
 • Powerbank
 • Noodnummer (112)
Wandelen tussen de palmbomen op La Gomera. Copyright Bunch of Backpackers.

Accommodatie tijdens je trektocht op La Gomera

Er zijn zeer beperkte accommodatie mogelijkheden op La Gomera. Hou er rekening mee dat in het hoogseizoen veel volgeboekt zit en de prijzen aanzienlijk kunnen stijgen. Om deze reden had ik voor de zekerheid een tent meegenomen. Er zijn weinig officiële campings op La Gomera (de enige die ik ken is bij El Cedro). Vooraf plannen en boeken vind ik nooit prettig en het is een fijn idee om altijd een tent bij je te hebben voor noodgevallen. Wildkamperen is overigs verboden (zie hieronder).

Solo wandelen op La Gomera

Zoals ik eerder al noemde kwam ik nauwelijks andere wandelaars tegen met uitzondering rondom Valle Del Rey. Als solo wandelaar hoef je dus niet te rekenen op het krijgen van een wandelmaatje voor onderweg. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld op La Gomera. Ik begreep van een taxi chauffeur dat het echt een ‘ons kent ons’ eiland is met grote sociale controle en zeer weinig criminaliteit. Het is goed om altijd het laatste Nederlandse reisadvies te controleren. Tevens heb ik eerder een artikel geschreven met tips om je geld veilig te bewaren.

(Wild) kamperen op La Gomera

Wild kamperen op La Gomera is verboden. Uiteindelijk heb ik 1x wildgekampeerd in de buurt van Valle del Hermosa. Ik heb zeker twee andere hikers gezien die wild kampeerde. Het is echter verboden en hiernaast zijn er zeer weinig goede wildkampeer plekken doordat de wandelpaden vaak op steile berghellingen zijn en de grond erg rotsachtig is. Echt aanbevelen kan ik het dus niet.

Laurisilva (Laurier) bossen tijdens mijn wandeling op La Gomera

Restaurants / eten op La Gomera

Er zijn supermarkten en restaurants in de grotere dorpen.

Kosten meerdaagse DIY trektocht op La Gomera

 • Guesthouse: 35-50 euro per kamer
 • Maaltijd in restaurant: 10-12 euro
 • Kamperen El Cedro: 4 euro
 • Boottocht enkele reis Tenerife – La Gomera 42 euro

Voor mijn gehele 5-daagse DIY trektocht op La Gomera inclusief de boottocht heen terug gaf ik 360 euro uit.

Vervoer op La Gomera en van/naar La Gomera

Het is handig om te vliegen op Tenerife en vanaf daar de boot naar La Gomera te nemen. Je kan dan het beste vliegen op de Tenerife Zuid luchthaven. Vanaf daar kan je een bus nemen in ongeveer 30 minuten naar Los Christanos (de vertrekplaats van de boot). Er varen frequente ferries tussen La Gomera en Tenerife. De boottocht duurt ongeveer 50 minuten en kost 42 euro voor een enkele reis. Je hebt de kans om dolfijnen te zien vanaf de boot. Op de boot kan je drankjes en snacks kopen. Er zijn twee ferry maatschappijen: Fred Olsen en Naviera Armas. In mijn (beperkte) ervaring is er weinig verschil tussen deze verschillende maatschappijen. Op zondag en zaterdag zijn er minder veerdiensten naar La Gomera. Het kan soms voordeliger zijn om te vliegen op La Gomera zelf, omdat de boottocht ook al 42 euro voor een enkele reis is, dus het is de moeite waarde vliegtickets te vergelijken.

Op La Gomera zelf rijden bussen. Helaas rijden de bussen niet frequent, en ook enkel tussen toeristische plekken en grotere dorpen. Ik heb twee keer een taxi gedeeld met andere reizigers: van San Sebastian de La Gomera naar Roque de Agando en van Hayas naar San Sebastian de La Gomera. Ik raad deze taxi chauffeur aan: Carlos: 629689080 of taxiarure at gmail.com

Bus schema La Gomera (2021)

Heb je vragen over een hiken of backpacken op La Gomera? Laat het me weten via een comment of email.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.