Na drie bijbaantjes is het gelukt: je hebt eindelijk genoeg gespaard voor die ultieme backpack trip en kan op reis met een goedgevulde portemonnee. Maar hoe bewaar je je geld veilig op reis? En hoe kan je je voorbereiden op eventuele diefstal? De tips in dit artikel komen voort uit eigen ervaring, zijn simpel toe te passen en zorgen ervoor dat je zorgeloos en zelfverzekerd het avontuur tegemoet kan gaan.

Find the English version here

Beveilig je tas met een simpele ‘clip’ 

Dit is iets wat ik zelf bedacht heb -al ben ik vast niet de enige- en al jaren gebruik. Ik zet de rits vast aan het ijzeren ringetje van het hengsel met een kleine ‘open-dicht clip‘. Hierdoor wordt het lastiger voor eventuele dieven om je tas open te ritsen en er iets uit te grissen.

P.s. Ik haat money-belts! Doe mij maar gewoon mijn tas. Ik heb ze meerdere malen geprobeerd, maar ik vind ze oncomfortabel en onhandig. Echter nieuwsgierig naar jullie ervaringen!

 

Simple clip to keep your money safe. Copyright Bunch of Backpackers.

Heb altijd wat kleingeld in je broekzak

Ik heb altijd wat kleingeld in mijn broekzak of het voorvak van mijn tas zitten. Zo hoef ik niet telkens mijn aantrekkelijke rijkelijk gevulde portemonnee uit mijn tas te halen als ik bijv. alleen een flesje water wil kopen.

Heb alarmnummers bij de hand

Nog een praktische tip: zorg dat je de internationale alarmnummers van je bank en reisverzekering bij hand hebt en bewaar deze in je tassen en tevens in je email box.

Breng Amerikaanse dollars mee

USD zijn handig bij grensovergangen, maar kunnen ook van pas komen in andere situaties. Je kan je dollars natuurlijk ook simpelweg gebruiken om in te wisselen tegen de lokale munteenheid.

Verspreid je kansen

Bewaar je geld op verschillende plekken. Zelf reisde ik altijd met drie tassen: een kleine schoudertas, een rugtas en een backpack. Het meeste geld zat in mijn schoudertas en deze tas had ik dan ook altijd bij me (soms droeg ik hem zelfs in ‘s nachts in bussen en treinen). In de andere tassen had ik ook altijd geld zitten (zo’n 50 USD per tas) en een fotokopie van mijn paspoort.

Bewaar je geld in een lippenstift

Het lijkt misschien raar om je backpack in je hostel of hotel achter te laten met geld erin. Tenslotte kunnen schoonmakers en mede-reizigers makkelijk in je tas. Verberg je geld daarom op een bijzondere plek waar minder snel gezocht wordt zoals bijv. in een lege lipppenstift of in een pakje zakdoekjes.   

Neem verschillende betaalpassen mee

Het hangt allemaal af van de lokale bank welke type pas je kunt gebruiken. Neem daarom diverse passen mee zoals Maestro, Mastercard en Visa en berg ook deze weer apart op, zodat je altijd een pas hebt mochten er een of meerdere tassen gestolen worden.

Nog een andere tip: zorg ervoor dat je genoeg geld op de bank hebt. Echter, ook weer niet een te grote hoeveelheid voor het geval dat een ‘slechterik’ je bankpas te pakken krijgt (en in sommige vervelende ik-dwing-je-om-te-pinnen scams ook jou te pakken krijgt). Het is beter om één keer in de zoveel tijd geld van je spaarrekening naar je betaalrekening over te maken.

Hou altijd je baggage in de gaten

Bij lunchstops gedurende lange busritten probeerde ik vaak het baggageruim in mijn gezichtsveld te houden en in de nachttrein zorgde ik er voor dat mijn baggage altijd dicht in mijn buurt was. Soms knoopte ik een touw van de backpack aan een stang. Dit is vanzelfsprekend niet echt superveilig maar het maakte het in ieder geval iets lastiger om te stelen. Sommige mensen gebruiken slotjes wat vanzelfsprekend veiliger is.

Ga voor een eenvoudige look

Hou je kleding eenvoudig en zorg ervoor dat je er niet te ‘rijk’ uit ziet. Ik droeg tijdens mijn backpack reizen bijv. nooit sieraden (m.u.v. simpele gewoven armbandjes) of duur-ogende kleding. Tevens nam ik altijd zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee. Des te minder waardevolle spullen je mee neemt, des te minder je hebt om zorgen over te maken ;)

Ik werd ooit bijna gerold in India. I liep door de drukke straten van Mumbai toen ik plotseling iets in mijn rugzak voelde. Het ging allemaal enorm snel en voordat ik doorhad dat ik beroofd werd, waren de ‘dieven’ al verdwenen in de menigte. Ik weet nog dat ik ‘HEY’ riep tegen hun ruggen, maar dit was zonder enig effect natuurlijk. Gelukkig hadden ze alleen in mijn voorvak gezeten en daar zat slechts een boterhamzakje met reisziekte tabletten in. Geen goede vangst natuurlijk en ze hadden het zakje dan ook op straat gegooid. Uiteindelijk was ik dus niks kwijtgeraakt. 

Ben jij ooit wel eens beroofd? Heb je nog meer tips? En draag jij een money-belt?

Lees ook:
Hoe selecteer je de ideale backpack? 
Mijn inpaklijst voor 6 maanden backpacken

4 COMMENTS

  1. Ik draag vaak gewoon een moneybelt. Zo’n platte, onder mijn broek. Daar zit alleen paspoort, groot geld en reserve pinpas in. Ik heb nog een portemonnee waarin wat kleiner geld zit. Meestal in mijn achterzak, maar in sommige situaties stop ik die in een daypack of een binnenzak van een Fjall Raven. En inderdaad een klein bedrag in mijn broekzakken. En een reservepotje in mijn grote backpack, ergens tussen allerlei medicijnen. Ga ik (bvb) naar Noorwegen dan laat ik die meeste maatregelen overigens weg.

    Een (denk ik) goede tip: zorg dat je een reserve pinpas hebt. Ik heb al een keer meegemaakt dat mijn pinpas het in de verre binnenlanden van China niet meer deed. En ik heb hem wel eens in een automaat laten zitten, gewend als ik ben aan het Nederlandse ‘eerst pinpas dan geld’ systeem.

    Zo’n ‘nekzakje’ is soms ook wel handig ook voor je Smartphone. De mijne werd in Delhi gerold door kinderen terwijl ik door de zoeker van mijn Spiegelreflex stond te kijken en dus niet mijn omgeving in het oog kon houden. En ze waren heel snel weg nadat ik het voelde.

    • Hi Theo, een reserve pinpas vind ik een hele goede tip! Ik ben mijn pinpas ook een aantal keer vergeten omdat het systeem anders was en het is twee keer gebeurd dat mijn pinpas ingeslikt werd. Gelukkig konden ze beiden keren uit de automaat worden gehaald. Tot nu toe heb ik nog niet gebackpacked met een smartphone, maar dat zal in de toekomst wel gaan gebeuren denk ik ;) Overigens had ik India in mijn hoofd tijdens het opschrijven van deze tips. Haha en niet Noorwegen inderdaad! Dank voor het lezen en de extra tips Theo!

  2. Ik heb in mijn wandelschoenen altijd wat geld onder de inlegzolen. Neem wel grote briefjes, want dan hoef je er maar een paar te nemen. Je voelt het anders snel. Ik heb verschillende passen bij me, 2x bank, 1x creditcard en een debetcard (kosten Euro 10 per jaar) voor backup. Die laatste zit in m’n grote backpack ingenaaid, zodat de passen gescheiden zijn. Vorig jaar nog een gewapende overval meegemaakt, wat veel gedoe kan opleveren -> http://www.traveljunks.nl/artikel/beroofd-op-reis-wat-nu/

  3. Hi Robert, dat is ook een goede tip! Misschien 1 groot briefje dan inderdaad, anders voel je het denk ik snel. Ja, de volgende keer neem ik ook een extra pinpas mee (zie ook tip Theo). Altijd handig! En goede tips in jullie artikel :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.