Een serveerster looopt voorbij met een bord vol groenten en kleine stukjes vlees. “Dat ziet er goed uit,” denk ik en ik bestel hetzelfde. We zitten in een klein restaurant met slechts 5 tafeltjes in een dorp vlakbij Lake Titicaca in Peru. Pas toen ik thuis kwam (en de naam van mijn gerecht op google opzocht) ontdekte ik dat ik koeienlong had gegeten. De Peruaanse keuken zat vol verrassingen en ik neem jullie graag mee langs 12 gerechten en drankjes in dit ‘Eten in Peru’ artikel.

Find the English version of this post here.

Cuy de horno

Cuy de HornoCavia is al eeuwen in een populair gerecht in de Peruviaans keuken. Het smaakt een beetje als konijn.

Pisco sour 

Pisco sour

Queso frito 

Queso de fritoEen zwaar-op-de-maag-liggend gerecht met gefrituurde kaas, aardappelen en salade.

Trucha frito 

Trucha fritoDit gerecht kom je veel tegen rondom Lake Titicaca en bestaat uit vers gevangen forel, aardappelen en een frisse salade. Wist je dat Peru 184 soorten aardappelen kent?

Lomo Saltado 

Lomo SaltadoAls je gaat eten in Peru kom je altijd wel een keer Lomo Saltado op de menukaart tegen. Lomo Saltado is een simpele, maar heerlijk stir-fry gerecht met biefstuk, tomaten, uien en sojasaus geserveerd met patat of witte rijst.

Ceviche 

CevicheCeviche is een fris gerecht met zeevruchten, citrussap en rode ui. Het wordt vaak geserveerd met zoete aardappel.

Mate de Coca 

Mate de CocaMate de Coca is een thee gemaakt van de bladeren van de coca plant. Een coca plant bevat alkaloïden en deze vormen de bron van cocaïne. Hierdoor heeft een mild opwekkend effect.

Alpaca 

Alpaca Peru Food

Alpaca’s zijn de kleinere en schatterige versies van lama’s en ze smaken beetje als biefstuk. In Peru worden de alpaca’s met name voor hun wol gehouden.

Inka cola 

Dit prachtige goudkleurige drankje is uitermate zoet en populair bij de Peruvianen.

Chanfainita 

ChanfainitaOrgaanvlees komt veel voor in de Peruviaans keuken. Het hoofdingrediënt in Chanfainita is koeienlong.

Pollo a la brasa 

Polla a la brasa Pollo a la Brasa is een populaire Peruviaanse versie van de geroosterde kip met soja saus en knoflook. Dit knapperige stukje kip wordt vaak geserveerd met Franse frietjes.

Cusquena 

Cusquena
Een populaire Peruviaanse lager.

Ook het noemen waard: de gerechten van Sonccollay

Soncollay Arequipa
Het Sonccollay restaurant in Arequipa werd aanbevolen door een vriend. In Sonccollay kan je unieke pre-Inca cuisuine proberen: Peruviaanse gerechten bereidt volgens eeuwenoude recepten met respect voor Pachamama. De kok is er erg vriendelijk en grote kans dat hij je persoonlijk komt begroeten.

Tenslotte, zijn Rocoto Relleno (gevulde pittige rocoto peper met o.a. gemalen vlees) en causa (avocado en aardappel) ook het noemen waard.

Het eten in Peru was soms een uitdaging. Zou jij koeienlong of cavia proberen? 

6 COMMENTS

  1. even een opmerking, Roccoto Relleno is een gevulde vrij pikante peper die de grootte en vorm van een paprika heeft. Toen ik pas in Peru was dacht ik ook dat het een parika was tot ik het thuis klaarmaakte en mijn mond in brand stond. Moet wel zeggen dat ik Roccoto Relleno een heerlijke gerecht is.

    • Hi Linda, je hebt helemaal gelijk! Ik probeerde een moderne versie en van de Rocoto Relleno en die was inderdaad ook heel spicy. Nu weet ik waar het door komt! Ik heb het aangepast in de blog. Dank!

  2. even een opmerking, Roccoto Relleno is een gevulde vrij pikante peper die qua grootte en vorm inderdaad op een paprika lijkt. Toen ik pas in Peru was dacht ik ook dat het een paprika was tot ik het thuis klaarmaakte en mijn mond verbrandde. Ik vind Roccoto Relleno wel een heel erg lekker gerecht.

  3. Oei, aangezien ik een caviaatje heb als huisdier, zou ik wel moeite hebben met dit gerecht. Gelukkig eet ik bijna geen vlees dus kan ik me mooi daar achter verschuilen. ;) Leuk om al die variatie te zien! Ik dacht dat wij aardappel eters waren maar in Peru kunnen ze er blijkbaar ook wat van!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.