Find the English summary at the bottom of the blogpost.

Blogpost in het kader van de Nederlandse Boekenweek van 8 t/m 16 maart 2014.

Dit jaar is het thema van de Nederlandse Boekenweek ‘reizen’! Reizen en boeken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij elke reis gaat er wel ‘een boek’ in de koffer mee. De keuze van dit boek is dan ook traditioneel onderdeel van de reis voorpret. Wordt het een Russische klassieker, een Nederlandse roman of toch een spannende thriller? Met e-readers lijkt deze keuze overigens overbodig geworden. Echter, mijn voorkeur gaat altijd nog uit naar een echt boek met een mooie kaft, de geur van papier en bladzijdes om om te slaan.

Op reis met boek
Zodra het boek gekozen is, dan gaat dit geluksexemplaar ook overal mee naar toe. Je koppelt het boek aan je reis. Het ligt naast je op dat witte zandstrand in Thailand, je sjouwt het mee op die hike door Tibet, je leest het ’s avonds in je tent in Kenia en die 12-uur durende busrit gaat opeens veel sneller voorbij. Zelf was ik in zuidoost Azië ‘In de ban van de ring’ (J.R.R. Tolkien), ‘Shantaram’ (Gregory David Roberts) was mijn favoriet in India en ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ (Bill Bryson) zat in mijn rugzak naar Kenia.

Met het boek op reis
Maar ook voor de reisliefhebbende thuisblijver is het boek belangrijk. Het boek biedt je immers de mogelijkheid een reis mee te maken vanuit je luie stoel. Reis met Jelle Brandt Corstius door Rusland (Rusland voor gevorden – hij maakt nog grappen onderweg ook), volg Paul Theroux tijdens zijn epische treinreis van Engeland naar Japan (the Great Railway Bazaar) of ga mee op de ontdekkingstocht van Carolijn Visser in het nieuwe Tibet (Tibetaanse perziken).

Activiteiten tijdens de boekenweek
Tijdens de komende Nederlandse Boekenweek wordt er een scala aan activiteiten georganiseerd die in het teken staan van reizen. Zo kan je reisverhalen vertellen en horen in de bibliotheek van Borne, kan je koffers en reistassen bewonderen in het Tassenmuseum van Amsterdam en kan je vragen stellen aan Jelle Brandt Corstius tijdens een van zijn lezingen verspreid door het land. Geert Mak bezoekt de Rotterdamse bibliotheek.

Zondag 16 maart kan je weer gratis met de NS door het land reizen met het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’ geschreven door Tommy Wieringa. Een extra goede reden om op reis te gaan in eigen land!!

Alle activiteiten van de Nederlandse Boekenweek zijn hier te vinden!

Lees ook de Engelstalige blogpost over de ‘Best Backpacker Reads

English summary: From March 8th until March 16th  2014 is the annual ‘Boekenweek’ event being held in the Netherlands:a week full of activities centered around books and the promotion of reading. The theme of this year is ‘traveling’! If you love reading you may also be interested in our book top 10 of Best Backpacker Reads

1 COMMENT

  1. Boeken moeten altijd mee ja! Ik kan tijdens het reizen ook nooit zonder. Soms neem ik een ‘echt’ boek mee, soms gaat mijn e-reader mee.
    Toevallig dat je het boek van Carolijn Visser noemt, dat ga ik binnenkort lezen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.