Voor mijn aankomende wereldreis BoB’s Epic Adventure, besloot ik dat het tijd was om een nieuwe backpack aan te schaffen. Na lang wikken en wegen kwam ik uiteindelijk uit op de prachtige Fjallraven Abisko 65L. Een ruime, maar smalle backpack waar mijn kampeerspullen makkelijk bijpassen. De pasvorm is speciaal gericht op dames, wat zeker voor mij, met mijn kleine postuur (1.60m) belangrijk is.

Bij mijn zoektocht naar een geschikte backpack kwam ik er achter dat er ontzettend veel keuze is in rugzakken en backpacks. Er zijn zo veel verschillende modellen, afmetingen, en merken, dat het moeilijk kan zijn om door de bomen het bos te zien. In dit artikel staan tips en trucs om de ideale backpack voor jou te kiezen.

Vind de Engelstalige versie van dit artikel hier. 

Welke backpack moet ik kopen?

De eerste stap bij het kiezen van een backpack is bepalen voor welk doel je de backpack gaat gebruiken. Ga je wandelen, bergbeklimmen, fietsen of een trektocht maken? Op basis hiervan kun je de gewenste inhoud bepalen.

  • Je kunt er gemiddeld vanuit gaan dat rugzakken van 20-40 liter geschikt zijn voor een dagtocht. In de winter heb je misschien een wat grotere rugzak nodig aangezien warme kleding en veiligheidsuitrustingen de nodige ruimte innemen.
  • Ga je wat langer op reis of wil je een trektocht maken, dan kun je beter kiezen voor rugzak van 40-60 liter.
  • Voor de reizen waarvoor je eten, een tent en andere benodigdheden moet meenemen, raden wij aan te gaan voor een rugzak met een inhoud van 60-100 liter. Denk ook aan het volume wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld samen op reis gaat, zeker bij een trektocht. Vind hier een voorbeeld van de ultieme backpack inpaklijst.

Manouk Backpack Fjallraven Travelbags2

Gewicht

Let op het gewicht van de backpack. Op het moment dat je veel zware dingen mee moet nemen, is het verstandig om voor een lichtere backpack te gaan met een grotere stabiliteit en meer draagcomfort. Een tip is dan ook om thuis alvast de backpack met gewicht te vullen zodat je kunt aanvoelen hoe het zal zijn tijdens je reis. Het advies is om nooit meer gewicht mee te dragen dan 25% van je eigen lichaamsgewicht. Denk ook aan het op de juiste manier inpakken van je backpack, dit scheelt enorm in draagcomfort.

Bij een zware inhoud is het slim om een backpack te kopen met een heupband. Deze verdeelt het gewicht over de bekken waardoor de beenspieren een gedeelte van het gewicht kunnen opvangen in plaats van de rug en schouders. In de benen bevinden zich namelijk de sterke spiergroepen. Voorkeur heeft natuurlijk een schuimgevulde heupband voor extra draagcomfort. Tegenwoordig bestaat het schuim bij de betere producten uit twee materialen, een harder schuim aan de buitenkant voor de stabiliteit en zacht schuim aan de binnenkant voor comfort op het lichaam.

Draaggemak

Let er bij de keuze van een backpack op of ze uitgerust zijn met speciale, verstelbare draagsystemen die geschikt zijn voor verschillende posturen. Dit zorgt voor stabiliteit, flexibiliteit en een gelijkmatige verdeling van het gewicht. Het voornaamste doel van een draagsysteem is dat het gewicht verspreidt wordt. Houd ook rekening met het anatomisch verschil tussen mannen en vrouwen. Vaak zijn backpacks verkrijgbaar in een aangepast dames- of herenmodel. Dames zijn over het algemeen wat kleiner en de backpacks voor dames hebben dan ook een kleiner rugpand. Ook vallen de schouderbanden en de heupband hier anders.

Er zit ook verschil in de rugpanden van backpacks. Er zijn twee soorten rugpanden; een massieve rugpand en een meshframe rugpand. Een massieve rugpand zit direct op je rug, dit zorgt ervoor dat de rugzak stabieler op je rug zit. Nadeel is dat er weinig ventilatie is en dat je vooral bij warme landen sneller begint te zweten. Bij een meshframe zit er een gaasnet tegen je rug waardoor er ventilatie is, wel is deze wat minder stabiel.

DSC00067

Extra’s

Let bij het kopen van een backpack op de extra’s. Vaak zit er in een backpack een uitneembare regenhoes waardoor je spullen zeker droog blijven bij regen.

Een backpack juist inpakken

Als je de perfecte backpack hebt gevonden, is het belangrijk om die goed in te pakken. Je spullen blijven zo goed bereikbaar en ook is het juist inpakken van een backpack heel belangrijk voor de gewichtsverdeling. Zorg ervoor dat zware spullen zoals een tent en drinkflessen dicht bij het rugpand worden opgeborgen. Hierdoor ligt het zwaartepunt van de backpack dicht tegen je rug waardoor je stabiel bent en het gewicht van de backpack niet naar achteren trekt. Lichte spullen zoals een slaapzak en enkele kledingstukken kunnen onderin de backpack worden opgeborgen. Het is handig als een backpack de mogelijkheid heeft de bovenste en onderste compartimenten te scheiden zodat de zware eigendommen niet naar beneden zakken. Een paspoort en portemonnee wil je direct bij de hand houden dus deze kunnen het best opgeborgen worden in de bovenflap of in een ritsvakje die binnen handbereik is.

Bunch of Backpackers teamed up met Travelbags.nl voor dit artikel. Meningen geuit in dit artikel zijn van mijzelf. 

Lees ook:
Hoe bewaar je je geld veilig op reis?
Mijn inpaklijst voor 6 maanden backpacken

2 COMMENTS

    • Hi Tikva, ik ga tijdens mijn reis minimaal bloggen (neem ook geen laptop e.d. mee) en lekker genieten van het reizen. Alsnog dank voor de uitnodiging! Ik verwacht dat de backpack goed gaat bevallen ;) Groetjes, Manouk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.