We genieten. Het is prachtig weer en we zijn in een bijzondere omgeving. Hier en daar staan groepjes jonge mensen te barbequen voor de kleine houten huizen. Sommige hebben een grote speaker in hun auto staan waaruit luide reggaeton muziek schalt. Wij krijgen er een echt vakantiegevoel door.

Find the English version of this article here.

De avond is nog niets eens ingetreden maar er wordt overal al druk gedanst en geflirt. We passeren een groepje mannen. ‘He dushi, hoe gaat het?’ vraagt er eentje. Terwijl we doorlopen voel ik dat de ogen achter mij nog geruime tijd naar mijn billen innerlijk staren ;).

Vanavond geen Johnnycake, Vis Crioyo en Pan Bati. We hebben twee grote tassen vol Chinees eten bij ons, wat we niet veel later heerlijk op eten in de zon. Met wat flessen sterke drank, frisdrank en een koelbox creëren de mannen hun eigen open bar. De stemming zit er goed in!

Terwijl de mannen nog wat ijs gaan halen, maken de vrouwen zich op en gaan de mooie jurken en rokjes aan. Wij proosten nog een keer met zijn allen waarna we ons aansluiten bij de bonte stoet mensen die allemaal dezelfde richting op lopen. In de richting van grote tenten vol vrolijke muziek.

We zijn helaas net te laat voor het optreden van de populaire Arubaanse band B.M.W., maar Kassav’, het wereldberoemde Zouk icoon uit Guadeloup en Martinique is zich gelukkig al klaar aan het maken. Ze geven een steengoed optreden. Wat een ritme en energie! De zaal gaat volledig met hen mee: van links, naar rechts en naar beneden. Iedereen, maar dan ook iedereen danst!

Bram Paulussen
Supersfeer op de Antilliaanse feesten. ©Bram Paulussen

Er heerst een unieke, lastig te omschrijven sfeer. Het is gemoedelijk, vrij en vrolijk. Easy-going. Het is een bepaalde manier van bewegen. Overal staan mensen te praten en lachen. Het voelt als ons kent ons. Is dit nou wat ze een eilandsfeer noemen?

“Ik kom hier elk jaar met mijn familie.”vertelt een oudere Antilliaanse man. “Het is een van mijn favoriete dagen in het jaar.” Buiten komen we ook mensen uit Cuba, Jamaica en Venezuela tegen. Sommige dragen vlaggen om zich heen. Wat een internationaal publiek! Later, word ik zelfs nog even kort geïnterviewd door een radiozender: ik ben namelijk de eerste Asian die ze tegen komen op het feest.

Na een rustpauze met een nachtelijke snack en een aantal salsamoves is het tijd voor nog meer dansen en zweten. We gaan namelijk richting de opzwepende beats van soca-koningin Fay-Ann Lyons uit Trinidad. Een prachtige dame met een fantastische stem. Stilstaan is onmogelijk en de zaal gaat los!

Inmiddels is het al bijna ochtend en terwijl de mannen nog even doorfeesten, loop ik samen met de andere vrouwen terug om bij het aanraken van mijn bed vrijwel meteen diep in slaap te vallen.

De volgende ochtend ruimen we het huisje op, pakken onze tassen in en gaan met de auto weer terug richting Rotterdam…

Voor even waande ik me volledig in de Caribbean en vergat ik dat ik gewoon in de weilanden van het vredige dorpje Hoogstraten in België was. Wat een fantastisch festival!

 

‘Antilliaanse Feesten 2014’: Danki!

 

 

Antilliaanse feesten
Antilliaanse feesten 2014. ©Bunch of Backpackers
De groep! ©Bunch of Backpackers.
De groep (waarin ook enkele Surinamers zitten – zie vlag)! ©Bunch of Backpackers.
Dansen op de Antilliaanse Feesten 2014.
Dansen op de Antilliaanse Feesten 2014. ©Bunch of Backpackers
Interview Antilliaanse Feesten. ©Fun x, Bunch of Backpackers
Interview Antilliaanse Feesten. ©Fun x, Bunch of Backpackers
Antilliaanse feesten 2014.
Antilliaanse feesten 2014. ©Bram Paulussen
Dansende menigte Antilliaanse feesten. ©Bram Paulussen
Dansende menigte Antilliaanse feesten. ©Bram Paulussen
Antilliaanse Feesten 2014
Antilliaanse Feesten 2014. ©Bram Paulussen

Over de Antilliaanse Feesten:

De Antilliaanse Feesten is het grootste Caribische festival ter wereld. Het 3-daagse festival wordt gehouden in Hoogstraten (Belgie), een dorp vlakbij de Nederlandse grens. Je kan een dag gaan, maar leuker is het om het hele weekend te gaan. Het festival is uitstekend georganiseerd (geen rijen), beschikt over prima kampeerfaciliteiten en heeft een scala aan heerlijke eettentjes. Elk jaar brengen ze de beste Caribische muziek naar Belgie. Enkele grote namen die al eerder op het festival stonden zijn Marc Anthony, Daddy Yankee en Aventura. Het is hét festival voor de dansliefhebber en voor diegenen die zich even in de Caribbean willen wagen!

Website: www.antilliaansefeesten.be

Antilliaanse feesten 2015 vindt plaats op 7 en 8 augustus!

Dank aan de organisatie van de Antilliaanse Feesten voor toestemming voor het gebruiken van een aantal foto’s in dit artikel. De bovenste foto is tevens van Bram Paulussen. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.